• מרץ 1, 2019
  • 3:25 pm

חמצת, מהי, ואיך מטפלים?

חמצת – קטואצידוזיס

סוכרתיים מסוג 1 חשופים למצב של חמצת בהעדר אינסולין המיוצר בגוף באופן טבעי.

  1. מהי החמצת? שיבוש ועליה בחומציות הדם שאמור להיות ברמה מסויימת.
  2. מה המשמעות של זה? עלולה להביא לאיבוד הכרה, תרדמת וסכנת חיים, לא לזלזל!
  3. איך מזהים חמצת? בבדיקת קטונים בשתן. (יש ערכת סטיקים ביתית לכך, או גלוקומטר מיוחד שבודק גם קטונים)
  4. איך נמנעים מחמצת? א. שומרים על ערכי סוכר מאוזנים על ידי הזרקת אינסולין. ב. מספקים לגוף אנרגיה שמוכנסת לתאים (כל אוכל שהוא, ובלבד שמוזרק עליו אינסולין כנדרש).
  5. מה עושים במקרה של חמצת? טיפול ביתי ראשוני – אכילת פחמימות והזרקת אינסולין, שתיה מרובה. במידת הצורך – להתפנות לבי”ח לקבלת טיפול.
  6. מה יעשו בבית חולים לחמצת? יתנו טיפול במלחים ונוזלים.
  7. מתי עלולה להיגרם חמצת? א. כשאין אינסולין בגוף (טרום גילוי הסוכרת). ב. במצב צום.
  8. איך זה קורה? כשתאי הגוף לא מקבלים את האנרגיה הדרושה להם, מערכות הגוף מנסות להפיק אנרגיה מכל דבר… בתחילה זה הכבד שמנסה להלעיט את התאים בגליקוגן (הוא המחסן של גליקוגן – שרשרות של גלוקוז). כשזה לא עובד, (כי אין אינסולין) הגוף מפרק שמונים בנסיון לייצר מהם אנרגיה. זו גם הסיבה לירידה במשקל. בתהליך פירוק השומנים משתחררים לדם גופי קטו שמערערים את איזון החומציות וגורמים לחמצת. במצב צום, הגוף משחרר הורמוני דחק כשהוא חש שאין לו אנרגיות (כי לא אכלנו כלום…) אלו מפעילים את מנגנון פירוק השומנים, והתהליך מתרחש כמו שכתבנו לעיל. חשוב לדעת: במצב צום, לא בהכרח שהחמצת תגיע עם עליה בערכי הסוכר!!   

אהבתם? שתפו >>

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב print
שיתוף ב email
דילוג לתוכן